Βοηθός Μητρότητας Τοκετού

Από τα αρχαία χρόνια μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, οι γυναίκες του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος της επιτόκου ήταν αυτές που της συμπαραστέκονταν και την περιποιούνταν. Δυστυχώς, στις σύγχρονες δυτικές (κυρίως) κοινωνίες, αυτός ο τόσο σημαντικός ρόλος δεν ενσαρκώνεται πια από κανέναν. Έτσι, έρχεται η παρουσία μιας Βοηθού Μητρότητας Τοκετού να αναλάβει να καλύψει αυτό το κενό. Μπορεί να κρατάει το χέρι της γυναίκας που γεννάει, να τη χαϊδεύει, να τη βοηθάει με την κίνηση και την αναπνοή, να την ενθαρρύνει ότι όλα θα πάνε καλά ή απλά να βρίσκεται διακριτικά και σιωπηλά στο πλάι της.

Τι προσφέρει μια Βοηθός Μητρότητας Τοκετού

Πηγή: www.mitrotita.org

~ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ~

Βασικοί Πυλώνες Υποστήριξης μιας Βοηθού Μητρότητας Τοκετού

Η Βοηθός Μητρότητας είναι μια επαγγελματίας, που έχει εκπαιδευτεί ειδικά να υποστηρίζει τη νέα μητέρα και οικογένεια στον τοκετό και τον ερχομό του μωρού τους. Παρέχει σωματική και συναισθηματική υποστήριξη τόσο στη μητέρα όσο και στον/ην σύντροφο, βοηθώντας όλα τα μέλη της οικογένειας να βρουν τις ισορροπίες τους μετά τον ερχομό του μωρού. Επίσης, παρέχει πληροφορίες επιστημονικά τεκμηριωμένες, ώστε να ενημερωθούν οι γονείς για τις επιλογές τους, επιλέγοντας τους κατάλληλους επαγγελματίες υγείας και θέτοντας τις κατάλληλες ερωτήσεις, ώστε να προετοιμάσουν και να βιώσουν τον τοκετό και ερχομό του παιδιού τους με έναν θετικό και όμορφο τρόπο. Η Βοηθός Μητρότητας λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της οικογένειας και των επαγγελματιών υγείας.

Πηγή: www.doula.org

Ελεύθερη μετάφραση & προσαρμογή: Έλενα Γκίκα

01.

Σωματική Υποστήριξη

Οι διάφορες στάσεις για τον τοκετό που προσφέρουν ανακούφιση και βοηθούν στην εξέλιξή του συνδέονται με το άγγιγμα της Βοηθού Μητρότητας, τεχνικές ανώδυνου τοκετού/αναπνοής, μασάζ κι άλλες “μαγικές” τεχνικές που περνάνε από τη μια γυναίκα στην άλλη. Μια Βοηθός Μητρότητας με τα έμπειρα χέρια της και τις τεχνικές που έχει μάθει μπορεί να βοηθήσει ένα μωρό που ήταν σε λάθος θέση να βρει τον δρόμο του για το γεννητικό κανάλι και την αγκαλιά των γονέων του.

02.

Συναισθηματική Υποστήριξη

Η Βοηθός Μητρότητας βοηθάει τις οικογένειες να νιώσουν ότι κάποιος τις υποστηρίζει πραγματικά, διευκολύνοντας τις συναισθηματικές προκλήσεις που ίσως βιώσουν κατά τον τοκετό και τις βοηθάει να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε οι ορμόνες του τοκετού να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είτε πρόκειται για έναν φυσικό τοκετό ή καθοδηγούμενο σε οποιοδήποτε βαθμό από το προσωπικό, κάθε οικογένεια μπορεί να ωφεληθεί από τη φροντίδα και τη σύνδεση που προσφέρει μια Βοηθός Μητρότητας σε αυτήν την τόσο σημαντική στιγμή της ζωής τους.

03.

Υποστήριξη Συντρόφου

Είτε πρόκειται για τον σύντροφο της επιτόκου, ένα φιλικό ή οικογενειακό πρόσωπο (π.χ. μαμά), η εμπειρία που θα έχει αυτό το πρόσωπο για τον τοκετό και τον ερχομό του μωρού έχει εξίσου σημασία. Η Βοηθός Μητρότητας είναι εκεί για να υποστηρίξει αυτό το πρόσωπο, ώστε να συμμετέχει στον βαθμό που το ίδιο επιθυμεί στον τοκετό και να του προσφέρει σωματική και συναισθηματική υποστήριξη, κάνοντας μεγάλη διαφορά στο πώς θα βιώσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέλη αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Φιλοσοφία και πράξη μιας βοηθου μητροτητας τοκετου

Πηγή: www.mitrotita.org, Σύλλογος Βοηθών Μητρότητας Ελλάδος

Φιλοσοφία

Η Βοηθός μητρότητας αναγνωρίζει πως η γέννα είναι μια καθοριστική εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη της μητέρας για όλη της τη ζωή. Δίνοντας πληροφορίες και απαντώντας στις ερωτήσεις τους, βοηθάει τη γυναίκα και το σύντροφό της να διαμορφώσουν και να ακολουθήσουν ένα «πλάνο τοκετού» που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Συχνά το ζευγάρι θέλει να ζήσει μαζί αυτές τις ξεχωριστές στιγμές. Η Βοηθός Μητρότητας θα προστατέψει την ιδιωτικότητά τους και θα ενθαρρύνει το σύντροφο να συμμετέχει στον τοκετό, στο βαθμό που ο ίδιος επιθυμεί.

Χρήσιμες Επισημάνσεις

♥  Η Βοηθός Μητρότητας παραμένει στο πλάι της γυναίκας όσο κι αν διαρκέσει ο τοκετός, χωρίς διακοπές ή απουσίες. Έχει καλή γνώση της φυσιολογίας της γέννας, καθώς και των συναισθηματικών αναγκών της επιτόκου. Δεν σταματάει να παρέχει στη γυναίκα συναισθηματική και σωματική ανακούφιση ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της.
♥  Διευκολύνει τη γυναίκα να αντλήσει πληροφόρηση για την πορεία του τοκετού της, αλλά και για τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, ώστε αυτή και ο σύντροφός της να μπορούν να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων βάσει επιστημονικών ερευνών/ δεδομένων. Επίσης, ενθαρρύνει την επίτοκο να εκφράσει τη γνώμη της, διευκολύνοντας την επικοινωνία μεταξύ αυτής, του συντρόφου της και του ιατρικού προσωπικού.
♥  Η Βοηθός Μητρότητας φροντίζει στο να διατηρηθεί ζωντανή κάθε πολύτιμη ανάμνηση από τις τρυφερές στιγμές του τοκετού. Ανεξάρτητα από τον τρόπο και τον τόπο που θα γεννήσει κάθε γυναίκα, η θύμηση της πρώτης επαφής με το νεογέννητο μωρό της θα τη γεμίζει πάντα με συγκίνηση.
♥ Η Βοηθός Μητρότητας δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και δεν συμμετέχει σε κανενός είδους ιατρική πράξη.

~ ασ μιλησουμε ~

Έχεις απορίες;

Θέλεις να συζητήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα εξατομικευμένο πλάνο τοκετού που να καλύπτει τις δικές σου μοναδικές ανάγκες και επιθυμίες; 

Επικοινώνησε τώρα μαζί μου και κλείσε ένα ραντεβού.